skip to Main Content
TOT EL QUE HAURIES DE SABER SOBRE LA PROTECCIÓ SOLAR

TOT EL QUE HAURIES DE SABER SOBRE LA PROTECCIÓ SOLAR

Sovint quan arriba l’estiu ens sorgeixen diversos dubtes sobre la protecció solar. Factor de protecció solar 20, 30, o millor 50? Amb quina freqüència he d’aplicar el protector solar? I quina quantitat de crema he de fer servir?

La protecció solar és un tema complex que planteja moltes preguntes. Però una cosa has de tenir clara! És molt important protegir-te correctament del sol! A ningú li agrada cremar-se, que li surtin taques o fins i tot contraure càncer de pell.

Avui des de la nostra farmàcia responem algunes de les preguntes més habituals.

Preneu nota!

Per què és important la protecció solar?

El protector solar serveix per protegir-nos dels raigs nocius, resguardar la pell del sol és un aspecte fonamental durant tot l’any, però en especial durant l’època estival.

Acostumat a introduir en la teva rutina el protector solar com a complement obligatori durant tot l’any i tria quin tipus de protecció sigui en crema, loció o oli és la més adequada per la teva pell. El simple fet d’aplicar-te protecció solar tant corporal com facial ajuda a la teva pell a guanyar homogeneïtat i lluminositat, i contribueix a evitar que aparegui el càncer de pell.

Quins tipus de protecció solar hi ha?

Hi ha diferents tipus de filtres solars: els més comuns, els filtres químics i els minerals (naturals).

Els filtres químics actuen absorbint la radiació solar i transformant-la en un altre tipus d’energia no nociva a la pell. Donen lloc als factors de protecció solar (FPS).

Els filtres minerals formen una capa protectora a la pell, on reflecteixen la llum solar.

Reflecteixen tota la radiació solar, impedint que aquesta penetri a la pell i produeixi envermelliment, cremades, etc.

Quant de temps em puc quedar al sol amb protecció solar?

Tot depèn del tipus de pell i del seu propi temps de protecció.

Les persones amb pell clara poden romandre al sol intens durant uns 10 minuts, amb un tipus de pell mitjana, aquest temps augmenta a uns 15 minuts i amb pell fosca fins A uns 20 minuts.

Per saber-ho s’ha de multiplicar aquest número pel factor de protecció solar que utilitzeu.

Però cal tenir en compte si sues, et banyes, quanta crema perds amb la fricció de la sorra, etc. El millor es anar aplicant el protector solar de manera regular.

Quin factor de protecció solar té sentit, i quina quantitat he d’aplicar?

El nivell òptim de protecció solar depèn de diversos factors. Això inclou:

·   El lloc.

·   El tipus de pell.

·   L’època de l’any.

·   La durada de l’exposició al sol.

Depenen de cada tipus de pell, existeix una capacitat diferent per assimilar la radiació solar relacionada amb la tonalitat de la pell. Es poden diferenciar un total de 6 fototips de pell:

1. Pells molt clares amb pigues que es cremen amb molta facilitat i quasi mai arriben a bronzejar-se. Recomanació: FPS 50.

2. Pells clares propenses a cremar-se. Poden arribar a bronzejar-se després de vàries exposicions al sol. Recomanació: FPS 50.

3. Pells clares que durant l’hivern es bronzegen fàcilment, però que durant les primeres exposicions solars poden cremar-se. Recomanació: FPS 50 sempre a la cara i a tot el cos durant les primeres exposicions solars. I FPS 30 quan el cos ja ha agafat color.

4. To de pell més fosc que es bronzeja amb facilitat i normalment no acostuma a cremar-se. Recomanació: FPS 50 sempre a la cara i a tot el cos FPS 30.

5. Pells morenes amb molta facilitat de bronzejat, Recomanació: FPS 30.

6. Pell de raça negra. Recomanació: FPS 30.

És molt important aplicar la quantitat recomanada de producte almenys vint o trenta minuts abans exposar-nos al sol, per assegurar-nos una correcta absorció del producte i, per tant una correcta fotoprotecció, de manera homogènia per tot el cos, sense oblidar escot, llavis, coll i clatell, peus i orelles.

Per la pell del rostre, la quantitat adequada són dues línies extenses en dos dits. I per la resta del cos, un truc que funciona és utilitzar un gotet o dues cullerades amb uns 30 ml de crema solar.

Com triar correctament el protector solar?

En ple estiu, millor optar per una molt alta protecció SPF 50 +, o almenys de SPF 30 per al dia a dia.

Un bon protector solar ha de reunir una sèrie de característiques: ha de ser segur, hipoal·lèrgic, no comedogen, estable enfront dels agents externs (llum, calor, ph cutani …), d’eficàcia comprovada enfront dels raigs UVB i UVA, d’alt rendiment, resistent a l’aigua, sense perfum i testat en nens, si és per a ells. 

Quant a cremes infantils, han de ser fàcils d’estendre, FPS 50 i sense olor.

Puc utilitzar la mateixa crema solar per la cara i pel cos?

La cara és la part més visible i més exposada del nostre cos, i per això és la més propensa a sofrir agressions d’agents externs. No utilitzis el mateix filtre solar tant per la cara com per la resta del cos.

Back To Top