skip to Main Content
Infeccions Vaginals: Quins Tipus Són Els Més Comuns I Què Podem Fer Per A Prevenir-les?

Infeccions vaginals: quins tipus són els més comuns i què podem fer per a prevenir-les?

Les infeccions vaginals són una realitat que moltes dones experimenten al llarg de les seves vides. Tot i que poden ser molestes i fins i tot doloroses, comprendre-les pot ajudar a gestionar-les millor i fins i tot prevenir-les. En aquest article, explorarem què són les infeccions vaginals, els tipus més comuns i oferirem consells pràctics per evitar-les.

Què són les infeccions vaginals?

Les infeccions vaginals són una condició comuna caracteritzada per una inflamació de la vagina, causada principalment per desequilibris en la flora bacteriana natural de la vagina. Aquestes infeccions poden ser causades per bacteris, llevats (com el candida) o altres microorganismes. Els símptomes varien, però poden incloure:

 • Flux vaginal diferent de l’habitual (més dens i amb un color i olor diferents)
 • Ardor a l’orinar
 • Dolor i inflamació de la zona que envolta la vagina
 • Molèsties durant les relacions sexuals

Les infeccions vaginals més comuns

 1. Infecció per llevats (Candidiasi vaginal): És una de les infeccions vaginals més freqüents, causada pel creixement excessiu del llevat Candida albicans a la vagina. Els símptomes inclouen picor intensa, descàrrega grumolosa blanca i dolor durant les relacions sexuals.
 2. Vaginosis Bacteriana (VB): Aquesta infecció es produeix quan hi ha un desequilibri en la flora vaginal natural, amb un augment de les bactèries nocives enfront de les beneficioses. Els símptomes poden incloure descàrrega grisenca o verdosa amb olor de peix i picor a la zona de la vagina.
 3. Infecció per tricomonas: És una infecció causada pel paràsit Trichomonas vaginalis. Els símptomes poden incloure descàrrega espumosa groga o verdosa amb olor forta, picor intensa i irritació vaginal.

Consells per a evitar les infeccions vaginals:

 1. Mantingues una higiene intima adequada: Renta’t amb aigua i sabó neutre, evitant productes perfumats o agressius que puguin alterar la flora vaginal.
 2. Utilitza roba interior de cotó: Aquest tipus de roba permet una millor transpiració, ajudant a mantenir la zona vaginal seca i ventilada.
 3. No et facis dutxes vaginals si no t’ho recomana un professional mèdic.
 4. Utilitza protecció durant les relacions sexuals: L’ús de preservatius pot ajudar a prevenir infeccions de transmissió sexual que poden causar desequilibris vaginals.
 5. Mantingues una dieta equilibrada: Una alimentació saludable pot ajudar a reforçar el sistema immune i prevenir infeccions vaginals.
 6. Evita la roba ajustada i humida: La roba ajustada i l’ús prolongat de roba mullada pot crear un entorn favorable per al creixement de bacteris i llevats. Si et banyes a la piscina o al mar, canvia’t el banyador ràpidament.
 7. Visites regulars al/a la ginecòleg/ginecòloga: És important realitzar revisions ginecològiques regulars per detectar precoçment qualsevol problema vaginal i rebre tractament adequat.

Comprendre les infeccions vaginals i saber com prevenir-les pot ajudar a mantenir la salut vaginal. Si segueixies aquests consells i mantens una bona higiene íntima, pots reduir el risc d’infeccions vaginals i gaudir d’una millor qualitat de vida. 

I recorda, si experimentes símptomes d’infecció vaginal, és important que consultis a un/a professional de la salut per a un diagnòstic i tractament adequats.

Back To Top