skip to Main Content
Rossàcia + Sol: Com Afecten Els Rajos Solars A La Nostra Pell?

Rossàcia + sol: com afecten els rajos solars a la nostra pell?

La rossàcia és una malaltia crònica de la pell que afecta principalment la cara i que provoca enrogiment, dilatació dels vasos sanguinis i, en alguns casos, erupcions cutànies semblants a l’acne. Encara que no se’n coneix la causa exacta, es creu que factors genètics i ambientals hi juguen un paper important. I… el seu desencadenant més comú és el sol. 

L’impacte dels raigs solars en la rossàcia

Els raigs solars, especialment els raigs ultraviolats (UV), tenen un efecte significatiu sobre la pell amb rossàcia i ens poden provocar diversos problemes com, per exemple:

 1. Vasos sanguinis dilatats: L’exposició al sol pot dilatar els vasos sanguinis, augmentant l’enrogiment de la pell i els brots de rossàcia.
 2. Danys a les cèl·lules de la pell: Els raigs UV poden danyar les cèl·lules de la pell i empitjorar les condicions inflamatòries, augmentant la sensibilitat i la reactivitat de la pell.
 3. Augment de la inflamació: L’exposició solar pot incrementar la resposta inflamatòria de la pell, empitjorant els símptomes de la rossàcia, com l’enrogiment i les erupcions.
 4. Deshidratació de la pell: El sol pot assecar la pell, la qual cosa pot augmentar la irritació i la sensibilitat de la pell afectada per la rossàcia.

Consells per protegir la pell amb rossàcia del sol

És essencial prendre mesures per protegir la pell si es té rossàcia, especialment durant els mesos d’estiu o en climes assolellats. A continuació es presenten algunes recomanacions:

 1. Utilitzar protector solar: Escollir un protector solar amb un factor de protecció solar (FPS) alt (30 o més) i que sigui adequat per a pells sensibles. Els protectors solars físics, que contenen òxid de zinc o diòxid de titani, solen ser més ben tolerats.
 2. Evita l’exposició solar directa: Intenta evitar el sol durant les hores de més intensitat (entre les 12 del matí i les 4 de la tarda). Busca ombra sempre que sigui possible.
 3. Porta roba protectora: Utilitza barrets d’ala ampla, ulleres de sol i roba lleugera però que cobreixi la pell per reduir l’exposició directa als raigs solars.
 4. Hidrata la teva pell: Aplica cremes hidratants adequades per a pells sensibles per mantenir la barrera cutània intacta i prevenir la deshidratació.
 5. Refresca la pell: Després de l’exposició solar, utilitza productes calmants com l’àloe vera per alleujar la pell i reduir la inflamació.

Quins tractaments hi ha per a la rossàcia exacerbada pel sol?

Si tot i prendre les mesures preventives la rossàcia empitjora, és recomanable consultar un dermatòleg. Alguns dels tractaments més comuns inclouen:

 • Medicació tòpica: Com cremes i gels amb ingredients com la metronidazol, l’àcid azelaic o la brimonidina.
 • Medicació oral: Antibiòtics com la doxiciclina poden ajudar a reduir la inflamació.
 • Làser i llum polsada intensa (IPL): Aquests tractaments poden ajudar a reduir els vasos sanguinis dilatats i l’enrogiment.

La relació entre la rossàcia i el sol és clara: els raigs solars poden empitjorar significativament els símptomes d’aquesta condició cutània. Per això, és essencial que, si en tens, prenguis mesures per protegir la teva pell del sol. I recorda, sempre consulta amb el teu o teva dermatòleg o dermatòloga per obtenir consells personalitzats i tractaments específics segons les teves necessitats

Back To Top