skip to Main Content
Novetats En El Calendari De Vacunacions Pel Teu Nadó

Novetats en el calendari de vacunacions pel teu nadó

Les defenses del teu bebè encara no han madurat. Per a reforçar-les i protegir-lo de malalties infeccioses has de seguir el calendari de vacunació. Les vacunes no són més que l’administració de virus o bacteris vius afeblits o atenuats en una concentració molt petita per a provocar que el bebè pugui crear els anticossos necessaris per a combatre’ls… i immunitzar-se davant ells!

Aquest any hi ha hagut un canvi important al calendari de vacunes, ja que el Ministeri de Sanitat i els consellers de les comunitats autònomes van aprovar el passat 15 de novembre el primer calendari de vacunes comú d’Espanya per a totes les edats.

Aquest calendari vacunal únic -en vigor des de l’1 de gener del 2019- substitueix al calendari comú infantil que hi havia fins aleshores. A més de les immunitzacions d’aquesta etapa, incorpora les recomanacions de vacunació en grups de risc i la població adulta.

En total, el calendari de vacunes unificat per a tota Espanya inclou la prevenció de 14 malalties infeccioses (poliomielitis, diftèria, tètanus, tos ferina, malaltia per xarampió, rubèola, parotiditis, hepatitis B, malaltia meningocòccia C, varicel·la, virus del papil·loma humà, malaltia pneumocòccia i grip). L’administració de vacunes es planteja des de fins i tot abans de néixer i fins als 65 anys.

En aquest moment el calendari de vacunacions sistemàtiques de la Generalitat de Catalunya és pràcticament igual al recomanat per l’Associació Espanyola de Pediatria al 2018, amb la diferència de les finançades o no finançades. Cal destacar que ll calendari català hi ha una vacuna finançada més que en la resta de l’estat: la vacuna de l’hepatitis A.

 

Per què són importants les vacunes

Les vacunacions, juntament amb el proveïment d’aigua potable i, en general, el sanejament ambiental, han estat les intervencions que més han contribuït a l’augment de la esperança de vida i la millora de la salut de la població. Gràcies a aquestes eines es va produir l’anomenada primera revolució epidemiològica, en la qual les malalties infeccioses, que eren les causants de la major part de la morbimortalitat, es van reduir dràsticament.

Per fer un ús adequat de les vacunes, cal administrar les vacunes recomanades per a la persona que s’ha de vacunar en el moment adient, tenint en compte els seus antecedents de vacunació i comprovant la possible existència de contraindicacions.

Back To Top