skip to Main Content
Guia Per A Dir Adéu A L’estrès: 17 Hàbits Que Pots Posar En Pràctica En El Teu Dia A Dia

Guia per a dir adéu a l’estrès: 17 hàbits que pots posar en pràctica en el teu dia a dia

Sentir-se estressat és una reacció normal. La vida és molt llarga i té molts altibaixos, i els humans responem als canvis i desafiaments amb estrès perquè és una manera del cos d’adaptar-se a les noves situacions. Tot i això, no ens hem d’acostumar a viure en un estrès freqüent. Quan això passa ens pot afectar la salut, per tant, és necessari aprendre a gestionar-lo de la millor manera possible.

Com puc saber que tinc estrès?

El primer pas per dir adéu a l’estrès és identificar-lo. Reconèixer la seva presència és essencial per poder-lo eliminar. Si no ho sabem, no hi podem fer res. 

Aquest primer pas no sempre és senzill, ja que cadascú experimenta l’estrès de manera diferent: amb irritabilitat, insomni, mal de cap, malestar estomacal… L’important es que paris, facis silenci i prenguis consicència de quins són els senyals que emet el teu cos quan pateix estrès? I les situacions que el provoquen? Fes una llista i, quan sentis aquests factors, presta’ls atenció. 

Les situacions que ens poden causar estrès poden estar relacionades amb la família, la feina, les relacions, els diners, la salut… Identificar-les és igual d’important que reconèixer com el nostre cos reacciona per fer-hi front.

Què puc fer per combatre l’estrès?

Sentir-se estressat pot conduir a comportaments poc saludables: menjar en excés, fumar, beure alcohol, consumir drogues, dormir massa o massa poc… Aquests comportaments només serveixen per camuflar-lo i poden arribar a ser molt perjudicials per la nostra salut. A més, només agreujaran el problema. 

Però sí que hi ha uns hàbits saludables que et poden ajudar a controlar-lo. Pren nota!

 1. Reconèixer que hi ha coses que no es poden canviar.
 2. Evitar les situacions que produeixen estrès.
 3. Exercitar el teu cos.
 4. Canviar la perspectiva de les coses i adoptar una actitud més positiva davant els reptes.
 5. Fer alguna cosa que et faci sentir bé (llegir un bon llibre, escoltar música, començar un nou passatemps…).
 6. Aprendre noves maneres de relaxar-te: Les tècniques de relaxació poden ser-te de gran ajuda per disminuir el ritme cardíac i reduir la pressió sanguínia (respiració profunda, taitxí, meditació…).
 7. Fer vida social: Connectar amb els teus éssers estimats és fonamental per sentir-te millor i oblidar-te de l’estrès.
 8. Dormir prou: Entre 7 i 9 hores cada nit. Descansar bé afecta directament el nostre estat d’ànim i les nostres emocions.
 9. Seguir una dieta saludable: Evita els aliments amb molt contingut de sucre i hidrats refinats i consumeix regularment verdures, fruites i fruits secs.
 10. Aprendre a dir “NO”: Cal establir límits i demanar ajuda quan cal.
 11. Prendre suplements: El bàlsam de llimona, els àcids grassos Omega 3, la valeriana o la Kava poden ajudar-te.
 12. Utilitzar olis essencials o espelmes aromàtiques relaxants.
 13. Reduir la cafeïna.
 14. Utilitzar una agenda.
 15. Riure.
 16. Aprendre a evitar la procrastinació.
 17. Practicar la consciència plena.

Si sents que l’estrès no desapareix, és fonamental que acudis a un psicòleg o terapeuta per tal que t’acompanyi en el procés. 

Perquè el benestar i la salut mental són prioritaris. Cuida’t avui i sempre! 

Back To Top