skip to Main Content
Decàleg De L’autoexploració Mamària Adequada

Decàleg de l’autoexploració mamària adequada

Conèixer el nostre cos és molt important. De la mateixa manera que observem les pigues a la pell o altres canvis en el cos, també cal prestar atenció al nostre pit mitjançant l’autoexploració mamària. Això consisteix a palpar els pits per estar atentes davant de qualsevol signe sospitós que hagi de ser valorat per un professional.

És convenient saber el moment adequat, els passos per fer-ho correctament i els aspectes fonamentals a revisar. Amb motiu del Dia Mundial de Càncer de Mama, que se celebra el 19 d’octubre, volem recuperar les explicacions dels especialistes.

Mètodes de palpació

Aquest autoexamen mamari es recomana un cop al mes, i aquest dia no ha de coincidir amb la menstruació, fins i tot és preferible que hagin passat més de 48 hores des que va acabar el període. En cas de menopausa, es pot fer qualsevol dia.

A més, cal saber quins aspectes hem de notar en la palpació de les mames:

  • Aspecte. Els pits han de veure semblants, tot i que un pot ser una mica més petit que l’altre.
  • Moviment de les mames. Han de pujar de la mateixa manera, conservar la silueta circular i no aparèixer buits ni anomalies en la forma.
  • Pell. No ha de ser rugosa o amb plecs sinó llisa.
  • Mugró i arèola. No ha d’haver-hi crostes, enrogiments o enfonsaments, ni tampoc fluxos sobtats.

Conèixer el pit: passos per a l’autoexploració

T’expliquem com fer-ho a casa, davant d’un mirall, amb aquests 10 passos que us indiquem a continuació: 

Autoexploració de mames de peu

1 – Braços amunt. Pugem els braços i, en aquesta posició, comprovem que en els pits no hagi enfonsaments, bonys, plecs, la coneguda com “pell de taronja” per la seva rugositat, etcètera. En definitiva, es tracta de comprovar que no mostren irregularitats, i tampoc expulsen líquids anòmals.

2  – Mans a la cintura. Baixem els braços i situem una mà a cada costat de la cintura. Així, exercim pressió en la part del maluc amb les mans i, al mateix temps, fiquem el pit cap a dins amb ajuda de les espatlles i els colzes, realitzant a més una inclinació cap al mirall. D’aquesta manera es realcen els canvis en el contorn de les mames.

3 – Tocar i pressionar el pit dret. Aixequem el braç dret, col·loquem els dits de la mà esquerra en el pit de la banda contrària, i ho anem pressionant lleugerament, realitzant cercles en espiral en el sentit de les agulles del rellotge, de dins cap a fora. Atenció a qualsevol punt que generi molèsties.

4 – La aixella, també a examen. La zona a palpar és tant el pit com la part que es dirigeix ​​a l’aixella, havent d’incloure aquesta en la palpació. Situem els dits de la mà esquerra a l’aixella descoberta i realitzem cercles en ella per comprovar possibles masses o zones toves. També és fonamental estar atentes a canvis de gruix de la pell.

5 – Pressió al mugró. Continuant amb el braç dret aixecat, amb la mà esquerra pressionem lleugerament el mugró del pit dret, de fora a dins, per comprovar que no apareixen líquids ni sagnats.

Palpació de pits al llit i a la dutxa

6 – Posició ajaguda. Situem un coixí o una tovallola doblegada sota de l’espatlla dreta. Seguidament, tirem cap enrere el braç dret, col·locant la mà darrere del cap, i el colze dret roman elevat.

7 – Moviments circulars amb els rovells. En aquesta posició, la mà esquerra pressiona la mama dreta de manera suau, dibuixant moviments circulars en espiral sobre ella.

8 – Revisió de pit a aixella. Seguim realitzant aquests moviments amb les puntes dels dits al voltant de tota la mama, incloent la zona entre la mama i l’aixella, així com la pròpia aixella.

9 – Repetim els passos amb el pit esquerre. Per a això només hem d’invertir els braços en cada un dels passos explicats prèviament.

10 – Al bany… Quan ens dutxem és un bon moment per aplicar els mètodes de palpació, ja que el gel de dutxa ajuda a localitzar qualsevol massa o irregularitat en pits i aixelles.

Back To Top