Aquest estiu, vigila amb l’otitis!
Sabies que el 84% de les otitis externes que es produeixen a l’estiu es contagien en platges i piscines a través de bacteris (o fongs)? La combinació d’aigua i calor afavoreix la seva propagació! Així i tot, encara que la qualitat de l’aigua és determinant per a l’aparició de l’otitis, a vegades, els bacteris es troben en la mateixa oïda esperant que es donin les condicions idònies per al seu desenvolupament. En aquest cas, qualsevol bany podria motivar l’aparició d’una otitis externa, encara que l’aigua es trobi neta.
D’entre tots els grups de població, els nens són els més vulnerables a patir otitis, ja que a més de passar moltes hores a l’aigua, les seves trompes d’Eustaqui també són més curtes i els agents infecciosos arriben amb major facilitat a l’oïda mitjana.
La inflamació produïda per l’otitis és molesta i dolorosa. Per això, val la pena prevenir la seva seguint unes senzilles recomanacions a l’hora de banyar-te:
- Procura no estar massa estona sota l’aigua.
- Fes servir taps o barrets d’aigua.
- Neteja les teves oïdes amb precaució: si utilitzes objectes contundents o introdueixes bastonets fins al fons, es poden produir danys en la pell interna de l’oïda, deixant les portes obertes a la infecció.
- Banya’t en llocs on tinguis una mínima garantia que l’aigua ha estat tractada de manera adequada.
- Després de banyar-te, asseca’t les oïdes suaument amb una tovallola.
Si encara seguint aquests consells, no pots evitar contreure otitis, és important acudir al metge. Recorda que és fonamental no prendre antibiòtics sense prescripció mèdica perquè, encara que es tracti d’una malaltia d’origen microbiològic, la majoria d’aquests bacteris no són sensibles a aquesta mena de fàrmacs!
Finalment, tingues en compte que és crucial curar totalment la infecció, ja que, si no es tracta de manera correcta, pot reaparèixer amb més agressivitat.
Vols prevenir o tractar l’otitis? Vine a la farmàcia i t’ajudarem! 🙂