
Al·lèrgia alimentària? Informa’t bé i posa-hi remei!
L’al·lèrgia alimentària és una resposta immunològica exagerada de l’organisme que es produeix en persones hipersensibles com a conseqüència de la ingestió, la inhalació o el contacte amb un aliment determinat o els seus derivats. Les persones que en pateixen presenten símptomes quan entren en contacte amb aliments que per a la majoria de la població són segurs i saludables.
En algunes ocasions les al·lèrgies alimentàries poden provocar trastorns greus i, fins i tot, arribar a comprometre la vida de les persones! La gran diferència entre una al·lèrgia i una intolerància alimentària és que aquesta primera desencadena reaccions en el sistema immunitari o de defensa.
Actualment la incidència de les al·lèrgies alimentàries ha augmentat de manera significativa en els països occidentals, i són molt més freqüents en els infants; sobretot entre aquells que pateixen afeccions com l’asma o la dermatitis atòpica.
Símptomes
Generalment, la simptomatologia comença immediatament, pocs minuts després d’haver ingerit l’aliment. Entre els més comuns trobem:
- Picor o inflor dels llavis, la llengua o la boca.
- Inflor de la cara i les parpelles.
- Urticària, borradura o granissada.
- Picor o opressió a la gola, dificultat per empassar.
- Dificultat per respirar, xiulets.
- Dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea.
- Mareig, desmai.
- Pressió sanguínia baixa (hipotensió).
Els casos més greus afecten els aparells cardiovascular i respiratori, i poden desencadenar de manera immediata un xoc anafilàctic, que pot ser fatal si no es tracta amb urgència.
Prevenció
L’única manera eficaç de prevenir les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries és suprimir de la dieta els aliments que les causen, i per poder fer-ho cal identificar-los. Per aquest motiu és imprescindible disposar d’informació detallada sobre la composició dels aliments i, en concret, dels ingredients que pertanyen als grups d’aliments identificats com a al·lergògens potencials.
Les persones afectades han de llegir bé les etiquetes dels productes abans de consumir-los i assegurar-se que no hi ha cap ingredient que els provoqui la reacció adversa.
Tractament
L’únic tractament eficaç davant aquesta patologia és evitar estrictament l’aliment que conté l’al·lergen o els al·lèrgens responsables de l’al·lèrgia, i tenir la màxima informació sobre l’aliment o grup d’aliments que provoquen al·lèrgia i conèixer en quins menjars, conserves o preparats es troben.
T’han diagnosticat al·lèrgia a algun aliment? Quins hàbits has adoptat per tal d’evitar-lo? Comenta’ns! Et llegim! 😉